Nieuws

Beleidsdekkingsgraad daalt in vierde kwartaal: 113,4%

De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. Stichting Pensioenfonds Invista heeft per 31 december 2018 een beleidsdekkingsgraad van 113,4%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen (= verplichtingen). Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 104% heeft het pensioenfonds €1,04 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet uitkeren. De beleidsdekkingsgraad is het uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om allerlei besluiten. Bijvoorbeeld of er een toeslag mag worden verleend. Maar ook of de pensioenen moeten worden verlaagd.

Wat betekent dit cijfer?

Stichting Pensioenfonds Invista moet minimaal een beleidsdekkingsgraad hebben van 104,0%. Op de lange termijn moet het fonds zelfs een beleidsdekkingsgraad hebben van zo’n 118,1%. Dat getal kan overigens wel schommelen en hangt onder andere af van de rentestand. Het pensioenfonds publiceert elk kwartaal de actuele dekkingsgraad en de beleidsdekkingsgraad op deze website.

De huidige beleidsdekkingsgraad van 113,4%, ligt onder de grens van 118,1%. Dat betekent dat er formeel nog steeds sprake is van een reservetekort. Daarom zal ons fonds een nieuw herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB) ingediend.

Laatste kwartaal gooit roet in het eten

De financiële situatie van ons fonds bleef in 2018 stabiel en steeg licht. Helaas gooide het vierde kwartaal roet in het eten. De rente was laag. Daardoor moet ons fonds meer geld opzij zetten om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Hierdoor daalde de dekkingsgraad. Ook sloten de aandelenbeurzen 2018 af met een verlies. Hierdoor werden ook onze aandelen minder waard. De belangrijkste oorzaken moeten we over de grens zoeken: de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de zorgen over de Brexit.

De actuele dekkingsgraad daalde door deze ontwikkelingen van 114,8% (derde kwartaal 2018) naar 107,9% (vierde kwartaal van 2018). De beleidsdekkingsgraad daalde iets minder hard. Dit is namelijk een gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad per 31 december 2018 is overigens nog een voorlopig percentage. In ons jaarverslag publiceren we straks het definitieve percentage. Het jaarverslag verschijnt halverwege 2019 op onze Documentenpagina.

Meer informatie

Bekijk de dekkingsgraad in deze grafiek. De grafiek wordt elk kwartaal bijgewerkt.

Bron: Bestuur